Hypnotherapie

Hypnotherapie is één van de oudste vormen van psychotherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van hypnose, ook wel trance genoemd. Bijna iedereen heeft in het dagelijks leven hypnotische ervaringen: je bent zo geconcentreerd bezig, dat je niet hoort dat iemand binnenkomt; je bent diep in gedachten tijdens het autorijden, zodat het lijkt of je een stukje hebt overgeslagen; of

je gaat helemaal op in een bioscoopfilm en kunt niet geloven dat het al pauze is. Dit zijn allemaal vormen van spontane hypnose.

Hypnotherapie roept de hypnose bewust op en maakt gebruik van deze toestand van geconcentreerde aandacht, waardoor je je losmaakt van je omgeving en opgaat in een innerlijke wereld. Deze toestand noemt men ook wel ‘trance’. In wezen is er geen verschil tussen de spontane trance en de hypnotische trance. Hypnose is dus helemaal geen opzienbarend verschijnsel. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie.

In het dagelijks leven vertrouwen we vaak op onze automatische piloot en daar is niks mis mee. Maar wat als deze automatisch piloot iets te veel, te vaak of te hard aan de touwtjes trekt. Dan ervaar je al snel een probleem. De automatische piloot zorgt ervoor dat je handelt en denkt volgens oude patronen die je ooit hebt opgebouwd in je (vroege) jeugd. Wellicht waren deze patronen in het verleden zeer effectief en hebben ze je destijds goed geholpen. De vraag is echter of deze patronen, nu je volwassen bent, nog steeds zo effectief zijn.

Je kunt er gerust op vertrouwen dat jouw onbewuste een oplossing met zich mee draagt om deze patronen te doorbreken. Trance helpt je hierbij. Met als gevolg dat jijzelf bepaalt hoe je reageert, denkt, voelt en handelt. De kunst is om jouw verborgen kwaliteiten te leren herkennen en bewust in te zetten. Doordat de effecten van trance ook doorwerken na de sessie, merk je al snel blijvende positieve resultaten!