Specialisaties

Werk gerelateerde klachten

Loop je vast op je werk? Heb je ruzie met je baas? Overweeg je een carrièreswitch? Weet je niet goed wat je wilt? Heb je last van stress of zelfs burn-out? Soms kom je er in je eentje niet uit. Dan is het fijn om alles eens met een professionele buitenstaander op een rijtje te zetten.

Ik geef loopbaanadvies en begeleid mensen met problemen op het werk. Door gebruik van hypnotherapie kan ik dieper ingaan op onderliggende oorzaken en patronen.

Je werk is een belangrijk onderdeel van je leven. Onvrede over je werk kan je geluk daarom flink in de weg zitten. Tijdens een loopbaantraject onderzoek je wie je bent, waar je energie van krijgt en wat je wilt. Waar liggen je ambities? En wat heb je nodig om goed te functioneren?

Misschien weet je prima wat je wilt, maar heb je vooral moeite om dit concreet te maken. Sommige mensen lopen steeds tegen dezelfde problemen aan. In dat geval kijken we of er dieperliggende oorzaken zijn. Wat belemmert jou om geluk in je werk te vinden?

Burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest op een (jaren)lange periode van stress. Mensen met een burn-out spreken vaak over een accu die echt leeg is, een elastiek dat steeds verder wordt uitgerekt totdat de veerkracht verdwenen is, of hebben het gevoel jarenlang in een te hoge versnelling te hebben gewerkt.

 

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

In Nederland hebben veel mensen last van een prikkelbare darm, ook wel Prikkelbaar Darmsyndroom (PDS) of Irritable Bowel syndrome (IBS) genoemd. Deze chronische darmaandoening geeft klachten zoals buikpijn, diarree, obstipatie, winderigheid en een opgeblazen gevoel. De klachten leiden bij veel mensen tot emotioneel en lichamelijk lijden, sociale beperkingen, ziekteverzuim en verlies van levenskwaliteit. Omdat deze aandoening helaas niet te genezen is, kunnen medici PDS patiënten weinig bieden.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat hypnotherapie een uiterst effectieve behandelmethode is. Bij 80% van de cliënten verdwijnen de klachten geheel en bij 20% verminderen de klachten sterk.

Deze manier van aanpak is ontwikkeld in Engeland door prof. Whorwell en dhr. Mahoney en in Nederland heeft prof. A. Smout (gastero-enteroloog in het AMC) hier een belangrijke rol in gespeeld.

De behandeling bestaat uit een combinatie van hypnotherapie (therapeutische gesprekken en trance) en lichaamsgerichte oefeningen en is gericht op lichamelijk herstel, stressreductie en het vergroten van het zelfvertrouwen en vertrouwen in het eigen lichaam. Cliënten met een Prikkelbaar Darm Syndroom worden al steeds vaker door een huisarts doorverwezen naar een hypnotherapeut.

Het programma duurt 3 maanden en bestaat uit 7 sessies. Als de klachten ernstiger zijn of er meer problemen meespelen kan het een aantal sessies langer duren. Na een uitgebreide intake, maak ik het behandelplan op maat.

De behandeling is geschikt voor mensen die gemotiveerd zijn om dagelijks thuis de ingesproken opnamen te beluisteren. Een actieve inzet is dus belangrijk.

Om voor behandeling in aanmerking te komen is het belangrijk dat de (huis)arts de diagnose PDS heeft vastgesteld.

 

Psycho oncologische therapie

Dit is een therapievorm voor als je de diagnose kanker hebt gekregen of kanker hebt gehad. Een levensbedreigende ziekte als kanker zet je hele leven op zijn kop en daar heb je niet alleen zelf maar ook je omgeving mee te maken.

Naast de reguliere medische begeleiding kan je als (kanker)patiënt behoefte hebben aan ondersteuning op het psychische vlak. Dit om beter met alle gebeurtenissen waarmee je geconfronteerd wordt om te kunnen gaan. Daarnaast kan er door kanker veel veranderen, zoals het afnemen van bewegingsvrijheid of veranderingen op seksueel gebied.

Hoe kan psycho-oncologische therapie je helpen?
Het kan een belangrijke bijdrage leveren als ondersteuning bij het ondergaan van de behandelingen in het ziekenhuis. Je neemt weer de regie over je eigen lichaam en je leert om weer te voelen wat jouw lichaam nodig heeft.

Door ontspanningsoefeningen en visualisatieoefeningen leer je om tijdens een medische behandeling de pijn en stress te verminderen. Daarnaast richt de therapie zich op een grotere kwaliteit van leven. Wat kwaliteit van leven voor jou inhoudt is een unieke en persoonlijke ontdekking. Ook als je zelf, of iemand die je dierbaar is, geconfronteerd wordt met het einde van het leven kan therapie als ondersteunend ervaren worden.

Vaak ontdek je oude pijn, of oud verdriet, angst of boosheid. Dit heb je eerder in je leven opgelopen en daar was je je tot nu toe niet van bewust.

Rouwverwerking is vanzelfsprekend ook een onderdeel van de therapie.

Psycho-oncologische therapie is ook een geschikte therapievorm bij andere levensbedreigende of chronische ziekten.